TRAILRUN CALENDAR

View all trail runs in the Netherlands here

Elektrolyten: Essentiële Mineralen voor Optimale Prestaties

Elektrolyten: Essentiële Mineralen voor Optimale Prestaties

En hoeveel elektrolyten bevatten onze producten? Dat lees je onderaan dit bericht.

Trailrunning is een uitdagende sport die zowel fysieke kracht als mentale uithoudingsvermogen vereist. Tijdens lange runs in ruig terrein verliest het lichaam veel vocht en elektrolyten door zweten, wat het belang van elektrolyten voor trailrunners benadrukt. Elektrolyten zoals natrium, chloride, kalium, calcium en magnesium spelen een cruciale rol in het handhaven van de vochtbalans, spierfunctie en algehele prestaties.

Natrium (Sodium)

Natrium is een van de belangrijkste elektrolyten die verloren gaan via zweet. Het helpt bij het reguleren van de vochtbalans en bloeddruk, en ondersteunt de werking van spieren en zenuwen. Een tekort aan natrium kan leiden tot krampen, vermoeidheid en hyponatriëmie.

Chloride

Chloride werkt samen met natrium om de vochtbalans te handhaven en helpt bij het produceren van maagzuur, wat essentieel is voor de spijsvertering. Het speelt ook een rol bij het handhaven van de pH-balans in het lichaam.

Kalium (Potassium)

Kalium is essentieel voor de spierfunctie en het voorkomen van krampen. Het helpt bij de transmissie van zenuwimpulsen en de contractie van spieren. Kalium werkt ook samen met natrium om de vocht- en elektrolytenbalans te behouden.

Calcium

Calcium is cruciaal voor de botgezondheid en spierfunctie. Het helpt bij de contractie van spieren en is belangrijk voor het zenuwstelsel. Tijdens intensieve inspanningen zoals trailrunning helpt calcium spierkrampen en botgerelateerde blessures te voorkomen.

Magnesium

Magnesium speelt een rol in honderden biochemische reacties in het lichaam, waaronder eiwitsynthese, spier- en zenuwfunctie, en de regulatie van de bloeddruk. Het is ook belangrijk voor de energieproductie en het voorkomen van spierkrampen.

Waarom Elektrolyten Belangrijk Zijn voor Trailrunners

Tijdens lange trailruns verlies je veel zweet, en daarmee ook essentiële elektrolyten. Dit kan leiden tot uitdroging, spierkrampen en verminderde prestaties. Het aanvullen van elektrolyten door middel van speciale dranken of supplementen kan helpen om je vochtbalans op peil te houden, je spieren goed te laten functioneren en je algehele uithoudingsvermogen te verbeteren.

Conclusie

Voor trailrunners zijn elektrolyten zoals natrium, chloride, kalium, calcium en magnesium essentieel om optimale prestaties te behouden. Zorg ervoor dat je tijdens en na je runs voldoende elektrolyten aanvult om uitdroging en spierkrampen te voorkomen, en je lichaam in topconditie te houden. Overweeg het gebruik van elektrolytendranken of supplementen om je elektrolytenniveaus op peil te houden tijdens intensieve inspanningen.

Door het juiste beheer van je elektrolyten kun je niet alleen je prestaties verbeteren, maar ook je algehele trailrunning ervaring verrijken.

De vijf elektrolyten in onze producten 

Van de spullen die we verkopen hebben we even de elektrolyten per product uitgezocht. Soms lijkt het wat weinig te zijn. In dat geval neem je er meer tegelijk, zoals bij bijvoorbeeld de fastchews.

Elektrolyten supplementen 

Bekijk hier de collectie.

Sodium Chloride Kalium Calcium Magnesium Totaal
Hammer | Endurolytes 40 60 25 50 25 200
Hammer | Endurolytes Extreme 120 180 75 40 20 435
Saltolyte | Fastchews 53 15 5 3 76
Saltstick | Elektrolyte Caps 215 350 63 22 11 661
Saltstick | Fastchews 50 15 5 3

73

 

Elektrolytendrinks

Bekijk hier de collectie.

Sodium Chloride Kalium Calcium Magnesium Totaal
Born | Watts and minerals 150 100 75 75 50 450
Hammer | Endurolytes FIZZ 200 60 100 100 50 510
NUUN | Hydration 92 100 94 286
NUUN | Sport 300 50 133 80 25 588
Carbon-neutral shipping with Shopify Planet
Carbon-neutral shipping on all orders
Powered by Shopify Planet