De juiste regenkleding voor je volgende trailrun
|
|
Time to read 10 min
View all trail runs in the Netherlands here
|
|
Time to read 10 min
Welke regenkleding heb je nodig voor je volgende avontuur?
Je hebt een mooie trail op je kalender staan en bent bezig met de juiste gear voor deze uitdaging. Op je verplichte paklijst staat regenkleding of misschien ben je wel bang dat het gaat regenen. Goede waterdichte kleding is dan essentieel. Welke heb je nodig en waar moet je op letten? In dit blog gaan we er op in.
Wat is de waterdichtheid van de kleding en hoe meet je dat?
Hoe ademend is de kleding en hoe kun je dat zien?
Wat weegt het precies?
Hoe is de pasvorm? Kan er bijvoorbeeld een racevest onder?
Welke extra functionaliteiten zijn er?
Persoonlijk advies nodig? Neem rechtsonder contact op of kom naar onze winkel.
Table of Content
De waterdichtheid van kleding wordt meestal uitgedrukt in termen van een waterkolom , die wordt gemeten in millimeters (mm). Deze waarde geeft aan hoeveel waterdruk een stof kan weerstaan voordat water erdoorheen begint te dringen. Hoe hoger de waterkolom, hoe beter de kleding bestand is tegen regen en waterdruk. Dit is hoe het werkt:
Wat betekent de waterkolom?
De waterkolom wordt gemeten door een cilindervormige buis op de stof te plaatsen en deze te vullen met water. De hoogte van de waterkolom (in millimeters) op de stof geeft aan hoeveel waterdruk de stof kan weerstaan voordat het water erdoorheen begint te sijpelen.
Voorbeelden van waterkolomwaarden:
• 0 - 5.000 mm : Dit is meestal waterafstotende kleding. De stof biedt enige bescherming tegen lichte regen of spatten, maar is niet volledig waterdicht.
• 5.000 - 10.000 mm : Deze waarde is geschikt voor milde regen of lichte sneeuw. Het biedt redelijk waterdichte bescherming voor kortere tijd.
• 10.000 - 15.000 mm : Geschikt voor zware regenval en natte omstandigheden. Dit is vaak de standaard voor hoogwaardige outdoor- en trailrun kleding.
• 15.000 - 20.000 mm en hoger : Zeer waterdicht, ideaal voor extreme weersomstandigheden zoals zware regen, sneeuw of langdurige blootstelling aan water. Wordt vaak gebruikt bij technisch hoogwaardige bergkleding.
Naast de waterkolom zijn getapete naden en een waterdichte rits ook belangrijk om te controleren, omdat deze de effectiviteit van de waterdichtheid vergroten.
Het ademend vermogen van kleding verwijst naar hoe goed de stof vocht (zoals zweet) van binnenuit kan afvoeren terwijl het tegelijkertijd bescherming biedt tegen externe factoren zoals regen of wind. Dit is belangrijk om je droog en comfortabel te houden tijdens activiteiten zoals trailrunning, waar je veel zweet produceert.
Hoe wordt ademend vermogen gemeten?
Ademend vermogen wordt meestal uitgedrukt in g/m²/24u , wat staat voor hoeveel gram waterdamp een vierkante meter stof kan doorlaten in 24 uur tijd. Hoe hoger de waarde, hoe beter de stof ademt.
Voorbeelden van ademend vermogen:
• 5.000 g/m²/24u : Matig ademend. Geschikt voor activiteiten met een lage intensiteit, zoals wandelen.
• 10.000 g/m²/24u : Gemiddeld ademend vermogen. Dit is vaak voldoende voor activiteiten met matige inspanning, zoals normaal lopen of lichte trailrunning.
• 15.000 - 20.000 g/m²/24u : Hoog ademend vermogen. Geschikt voor intensieve activiteiten zoals hardlopen, fietsen of bergbeklimmen, waarbij veel zweet wordt geproduceerd.
• 20.000 g/m²/24u en hoger : Zeer hoog ademend vermogen. Dit is ideaal voor extreme activiteiten zoals langeafstandstrailrunning, waarbij je langdurig actief bent en je lichaam veel warmte en vocht moet afvoeren.
Factoren die ademend vermogen beïnvloeden:
1. Membranen en materialen : Stoffen zoals Gore-Tex en eVent zijn bekend om hun waterdichte en ademende eigenschappen. Ze laten zweetdamp door terwijl ze water buiten houden.
2. Ventilatieopeningen : Veel jassen en broeken hebben extra ritsen of openingen onder de oksels of langs de dijen voor extra ventilatie. Dit helpt bij het afvoeren van overtollige warmte en vocht.
3. Luchtcirculatie en lagen : Het dragen van meerdere lagen kan het ademend vermogen beïnvloeden. Zorg ervoor dat je een goed basislaag draagt die vocht afvoert van je huid, zoals merino wol of synthetische materialen.
4. Omgevingsomstandigheden : Het ademend vermogen kan afnemen in extreme koude of vochtige omstandigheden, omdat zweet moeilijker kan verdampen.
Hoe kies je de juiste balans?
Bij het kiezen van kleding voor trailrunning is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen waterdichtheid en ademend vermogen . Een jas kan bijvoorbeeld een hoge waterdichtheid hebben, maar als het ademend vermogen niet goed is, kan zweet zich ophopen, wat je uiteindelijk nat en oncomfortabel maakt. Kies daarom kleding die goed ademt, vooral als je intensieve activiteiten doet waarbij je veel zweet.
We hebben in onze winkel en webshop een mooie collectie regenkleding. Jassen, broeken, wanten en meer. In dit blog zullen we er een aantal merken uitlichten. Hieronder zie je eerst het complete overzicht op dit moment. We passen ons assortiment regelmatig aan. Bekijk hier het actuele overzicht in het overzicht op ons forum.
Het zwitsere Compressport staat bekend om hun functionele en technische kleding. Niet alles is compressie, ondanks dat hun naam dat misschien doet vermoeden. Wat hun spullen wel zijn is lichtgewicht. Het sluit vaak goed aan.
Voordelen:
Nadelen:
Dynafit is een merk van de Italiaanse Oberalp Group. Ze hebben een mooie collectie van "mountain brands." Dynafit kan je volledig aankleden, van schoenen met grip tot waterdichte wanten. Uiteraard hoort daar ook waterdichte kleding bij.
Voordelen:
Nadelen:
INOV8 komt uit het Engelse Lake District en zoals we weten regent het in Engeland altijd. Ze maken bij INOV8 betaalbare en goede waterdichte kleding. Ze hebben overigens ook waterdichte schoenen voor dames en heren.
Voordelen:
Nadelen:
Het Franse Instinct Trail kennen we van de mooie collectie racevesten die ze maken. Die zijn zeer doordacht, hebben veel vakjes en ritsjes. Ditzelfde zien we bij hun waterdichte jas. Goed doordacht en fijn aan te passen.
Voordelen:
Nadelen:
Ultimate Direction komt uit de Verenigde Staten. Dat zie je in hun pasvorm wel terug. Het valt allemaal iets ruimer dan de Europese merken die we voeren.
Voordelen:
Nadelen:
Het Zweedse Craft is natuurlijk wereldberoemd vanwege hun thermokleding. Die baselayers hebben we in het assortiment, maar in hun running collectie hebben ze ook fijne items.
Voordelen:
Nadelen:
Nieuw in ons assortiment is Milestone. Een premium niche-merk uit het hardloopgekke Japan. De kleding is erg doordacht en je ziet dat het gemaakt is door ervaren lopers. Dit merk maakt ook goede hoofdlampen voor als het niet alleen nat, maar ook donker is.
Voordelen:
Nadelen:
Het Deense Fusion is wereldberoemd door hun fantastische tights. Toch maken ze veel meer kleding voor de hardloper en trailrunner.
Voordelen:
Nadelen:
Het verschil tussen waterafstotend en waterdicht zit in de mate waarin een materiaal water tegenhoudt:
Waterafstotende materialen stoten water af, waardoor waterdruppels op het oppervlak van de stof parelen en eraf rollen in plaats van in de stof te trekken. Dit effect wordt vaak bereikt door een Durable Water Repellent (DWR) -coating aan te brengen op de buitenkant van de stof.
Waterdichte materialen bieden volledige bescherming tegen water, zelfs onder druk. Ze laten geen water door, ongeacht de hoeveelheid of druk van het water.
Voor een uur in gemiddelde regen is een waterafstotende jas vaak voldoende. Deze jas stoot water af zonder te zwaar of benauwend te zijn, ideaal voor kortere periodes in de regen. Dit zijn de jassen met een DWR-coating. Die zitten vaak onder de 10.000 waterkolommen.
Je kunt op een aantal dingen letten als je een regenjas koopt:
* Waterdichtheid.
* Ademend vermogen.
* Heeft de jas een capuchon?
* Zijn de naden getaped?
* Hoe sluit de zoom bij je armen aan?
* Kun je ventileren als je het warm krijgt?
Op de "UTMB Mandatory Equipment" lijst staat ook regenkleding. Het advies daar is een minimale waterdichtheid van 10.000. Persoonlijk zouden we bij een hele lang run nog wel iets hoger gaan zitten.
Waar het dus eigenlijk op neer komt is dat de waterdichtheid van je regenkleding voldoende is voor wat je gaat doen? Ga je een uurtje door de motregen lopen dan heb je een minder waterdichte jas nodig dan wanneer je een ultra door de bergen gaat doen.
Zweet je snel of loop je met een hele hoge hartslag, zorg er dan voor dat het ademend vermogen ook groot genoeg is.
Steekzakken, capuchon, materiaal en pasvorm zijn persoonlijke smaken. We hebben in onze winkel in Amsterdam een mooie collectie hangen, dus komt gerust even passen.