TRAILRUN CALENDAR

View all trail runs in the Netherlands here

regenkleding

De juiste regenkleding voor je volgende trailrun

Written by: Dirk Schrama

|

Published on

|

Time to read 10 min

Welke regenkleding heb je nodig voor je volgende avontuur?

Je hebt een mooie trail op je kalender staan en bent bezig met de juiste gear voor deze uitdaging. Op je verplichte paklijst staat regenkleding of misschien ben je wel bang dat het gaat regenen. Goede waterdichte kleding is dan essentieel. Welke heb je nodig en waar moet je op letten? In dit blog gaan we er op in.


Waar letten we op?

  1. Wat is de waterdichtheid van de kleding en hoe meet je dat?

  2. Hoe ademend is de kleding en hoe kun je dat zien?

  3. Wat weegt het precies?

  4. Hoe is de pasvorm? Kan er bijvoorbeeld een racevest onder?

  5. Welke extra functionaliteiten zijn er? 

Persoonlijk advies nodig? Neem rechtsonder contact op of kom naar onze winkel.


Waterdichtheid van regenkleding

De waterdichtheid van kleding wordt meestal uitgedrukt in termen van een waterkolom , die wordt gemeten in millimeters (mm). Deze waarde geeft aan hoeveel waterdruk een stof kan weerstaan voordat water erdoorheen begint te dringen. Hoe hoger de waterkolom, hoe beter de kleding bestand is tegen regen en waterdruk. Dit is hoe het werkt:


Wat betekent de waterkolom?


De waterkolom wordt gemeten door een cilindervormige buis op de stof te plaatsen en deze te vullen met water. De hoogte van de waterkolom (in millimeters) op de stof geeft aan hoeveel waterdruk de stof kan weerstaan voordat het water erdoorheen begint te sijpelen.


Voorbeelden van waterkolomwaarden:


0 - 5.000 mm : Dit is meestal waterafstotende kleding. De stof biedt enige bescherming tegen lichte regen of spatten, maar is niet volledig waterdicht.

5.000 - 10.000 mm : Deze waarde is geschikt voor milde regen of lichte sneeuw. Het biedt redelijk waterdichte bescherming voor kortere tijd.

10.000 - 15.000 mm : Geschikt voor zware regenval en natte omstandigheden. Dit is vaak de standaard voor hoogwaardige outdoor- en trailrun kleding.

15.000 - 20.000 mm en hoger : Zeer waterdicht, ideaal voor extreme weersomstandigheden zoals zware regen, sneeuw of langdurige blootstelling aan water. Wordt vaak gebruikt bij technisch hoogwaardige bergkleding.


Naast de waterkolom zijn getapete naden en een waterdichte rits ook belangrijk om te controleren, omdat deze de effectiviteit van de waterdichtheid vergroten.

Ademend vermogen van regenkleding

Het ademend vermogen van kleding verwijst naar hoe goed de stof vocht (zoals zweet) van binnenuit kan afvoeren terwijl het tegelijkertijd bescherming biedt tegen externe factoren zoals regen of wind. Dit is belangrijk om je droog en comfortabel te houden tijdens activiteiten zoals trailrunning, waar je veel zweet produceert.


Hoe wordt ademend vermogen gemeten?


Ademend vermogen wordt meestal uitgedrukt in g/m²/24u , wat staat voor hoeveel gram waterdamp een vierkante meter stof kan doorlaten in 24 uur tijd. Hoe hoger de waarde, hoe beter de stof ademt.


Voorbeelden van ademend vermogen:


5.000 g/m²/24u : Matig ademend. Geschikt voor activiteiten met een lage intensiteit, zoals wandelen.

10.000 g/m²/24u : Gemiddeld ademend vermogen. Dit is vaak voldoende voor activiteiten met matige inspanning, zoals normaal lopen of lichte trailrunning.

15.000 - 20.000 g/m²/24u : Hoog ademend vermogen. Geschikt voor intensieve activiteiten zoals hardlopen, fietsen of bergbeklimmen, waarbij veel zweet wordt geproduceerd.

20.000 g/m²/24u en hoger : Zeer hoog ademend vermogen. Dit is ideaal voor extreme activiteiten zoals langeafstandstrailrunning, waarbij je langdurig actief bent en je lichaam veel warmte en vocht moet afvoeren.


Factoren die ademend vermogen beïnvloeden:


1. Membranen en materialen : Stoffen zoals Gore-Tex en eVent zijn bekend om hun waterdichte en ademende eigenschappen. Ze laten zweetdamp door terwijl ze water buiten houden.

2. Ventilatieopeningen : Veel jassen en broeken hebben extra ritsen of openingen onder de oksels of langs de dijen voor extra ventilatie. Dit helpt bij het afvoeren van overtollige warmte en vocht.

3. Luchtcirculatie en lagen : Het dragen van meerdere lagen kan het ademend vermogen beïnvloeden. Zorg ervoor dat je een goed basislaag draagt die vocht afvoert van je huid, zoals merino wol of synthetische materialen.

4. Omgevingsomstandigheden : Het ademend vermogen kan afnemen in extreme koude of vochtige omstandigheden, omdat zweet moeilijker kan verdampen.


Hoe kies je de juiste balans?


Bij het kiezen van kleding voor trailrunning is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen waterdichtheid en ademend vermogen . Een jas kan bijvoorbeeld een hoge waterdichtheid hebben, maar als het ademend vermogen niet goed is, kan zweet zich ophopen, wat je uiteindelijk nat en oncomfortabel maakt. Kies daarom kleding die goed ademt, vooral als je intensieve activiteiten doet waarbij je veel zweet.

De Trail.NL collectie regenkleding

We hebben in onze winkel en webshop een mooie collectie regenkleding. Jassen, broeken, wanten en meer. In dit blog zullen we er een aantal merken uitlichten. Hieronder zie je eerst het complete overzicht op dit moment. We passen ons assortiment regelmatig aan. Bekijk hier het actuele overzicht in het overzicht op ons forum.

1. Compressport

Het zwitsere Compressport staat bekend om hun functionele en technische kleding. Niet alles is compressie, ondanks dat hun naam dat misschien doet vermoeden. Wat hun spullen wel zijn is lichtgewicht. Het sluit vaak goed aan.

Voordelen:

  • Superlichtgewicht: Meest lichtgewicht producten. Ideaal om mee te nemen op je lange trails waarbij elke gram telt. 
  • Rekt erg goed: De 4-way stretch maakt dit een jas die rekbaar is en daarmee fijn aansluit. 
  • Weinig poespas: Geen koordjes, zakken of wanten. Gewoon puur een regenjas met capuchon.

Nadelen:

  • Minder hoge cijfers: Het ademend vermogen en de waterdichtheid zijn relatief aan de lage kant.
  • Geen capje: Persoonlijk vind ik een kleine cap bij de capuchon fijn. Dat mist dit model.
  • Geen ventilatiegaten: Dit jasje heeft geen ritsen om bijvoorbeeld onder je oksels de jas "open te zetten."

2. Dynafit

Dynafit is een merk van de Italiaanse Oberalp Group. Ze hebben een mooie collectie van "mountain brands." Dynafit kan je volledig aankleden, van schoenen met grip tot waterdichte wanten. Uiteraard hoort daar ook waterdichte kleding bij.

Voordelen:

  • Rits op de rug: Opvallend is de rits verticaal midden op de rug. Zet je die open dan is er ruimte om je vest onder je jas te dragen.
  • Zeer hoge waterdichtheid: Met 28.000 zeer waterdicht. Ideaal voor je langere avonturen.
  • Mooi afgewerkt: Ventilatiegaten zijn aanwezig, capuchon is goed verstelbaar en extra aandacht besteed aan het design.

Nadelen:

  • Iets zwaarder: Deze jacks zijn iets zwaarder dan de superlichtgewicht jasjes.
  • Ademend vermogen: Met 15.000 net genoeg. 

3. INOV8

INOV8 komt uit het Engelse Lake District en zoals we weten regent het in Engeland altijd. Ze maken bij INOV8 betaalbare en goede waterdichte kleding. Ze hebben overigens ook waterdichte schoenen voor dames en heren

Voordelen:

  • Iets betaalbaarder: INOV8 is net iets prijs-vriendelijker dan de andere merken als je een hogere waterdichtheid zoekt.
  • Goede cap: Fijne verstelbare capuchon. 
  • Lichtgewicht: De producten van INOV8 zijn altijd lichtgewicht. Van schoenen tot kleding. Dus de regenkleding ook. 

Nadelen:

  • Gemiddeld design: Verwacht geen spetterend design bij INOV8. Het is wat meer ingetogen.
  • Geen steekzakken: Persoonlijk vind ik steekzakken fijn. Dat mist deze.

4. Instinct Trail

Het Franse Instinct Trail kennen we van de mooie collectie racevesten die ze maken. Die zijn zeer doordacht, hebben veel vakjes en ritsjes. Ditzelfde zien we bij hun waterdichte jas. Goed doordacht en fijn aan te passen. 

Voordelen:

  • Goed verstelbaar: Misschien wel het meest verstelbare regenjasje dat er is.
  • Grote ademgaten: Onder beiden oksels zit een hele lange rits om hem goed open te zetten en te laten ademen.
  • Steekzakken: Handige steekzakken, zoals je kunt zien op de foto.
  • Goede stretch: Je kunt je racevest onder deze jas dragen omdat de stof goed rekt. 

Nadelen:

  • Weinig reflectie op de rug: Grijs jack met weinig reflectie op de rug. Daar moet je dus iets voor dragen als je op wilt vallen.
  • Iets zwaarder: Amper 200 gram, dus nog steeds heel licht. Maar voor de grammenjagers is een half zo zware als je voor de Compressport Hurricane gaat. 

5. Ultimate Direction

Ultimate Direction komt uit de Verenigde Staten. Dat zie je in hun pasvorm wel terug. Het valt allemaal iets ruimer dan de Europese merken die we voeren. 

Voordelen:

  • Goed verstelbare cap: De cap is goed te verstellen en heeft een fijn randje.
  • Ingebouwde want: Deze jassen hebben een ingebouwde want. Ideaal zodat de regen je longsleeve niet inkruipt.
  • 30.000: Zeer waterdicht en toch zeer ademend.

Nadelen:

  • Ruime pasvorm: Amerikaanse pasvorm, dus kan soms wat ruim vallen.
  • Stof ietsje krakend: Niet de minst stille jas. 

6. Craft

Het Zweedse Craft is natuurlijk wereldberoemd vanwege hun thermokleding. Die baselayers hebben we in het assortiment, maar in hun running collectie hebben ze ook fijne items. 

Voordelen:

  • Capuchon: Dunne capuchon zit goed.
  • Elastiek in zoom: Met handig elastiek in de zoom zodat hij niet opkruipt.

Nadelen:

  • Niet voor lange runs: Met een waterdichtheid van maximaal 10.000 uur niet geschikt voor de ultra-atleten.
  • Zwart: Veilig zwart design. Niet heel opvallend in de stad.

7. Milestone

Nieuw in ons assortiment is Milestone. Een premium niche-merk uit het hardloopgekke Japan. De kleding is erg doordacht en je ziet dat het gemaakt is door ervaren lopers. Dit merk maakt ook goede hoofdlampen voor als het niet alleen nat, maar ook donker is. 

Voordelen:

  • Gat voor horloge: Uniek gat in beide armen om je horloge te zien. Erg mooi.
  • Rits aan zijkant: De rits zit gedraaid zodat hij niet irritant tegen je kin aan komt.

Nadelen:

  • Niet voor lange runs: Met een waterdichtheid van maximaal 10.000 uur niet geschikt voor de ultra-atleten.
  • Doorschijnend: De witte jas schijnt wat door, al is dat niet echt vervelend.

8. Fusion

Het Deense Fusion is wereldberoemd door hun fantastische tights. Toch maken ze veel meer kleding voor de hardloper en trailrunner.

Voordelen:

  • Fijn materiaal: Net als alle spullen van Fusion is het erg fijn materiaal.
  • Goede pasvorm: Sluit prettig aan door de stretch materialen.

Nadelen:

  • Niet voor lange runs: Met een waterdichtheid van maximaal 10.000 uur niet geschikt voor de ultra-atleten.
  • Geen capuchon: Persoonlijk hou ik van een capuchon. Die ontbreekt hier.
  • Iets aan de korte kant: Vrij kort design, valt niet heel ver over de band van je broek.

Veel gestelde vragen over regenkleding

Wat is het verschil tussen waterafstotend en waterdicht?

Het verschil tussen waterafstotend en waterdicht zit in de mate waarin een materiaal water tegenhoudt:

1. Waterafstotend (water-repellent)

Waterafstotende materialen stoten water af, waardoor waterdruppels op het oppervlak van de stof parelen en eraf rollen in plaats van in de stof te trekken. Dit effect wordt vaak bereikt door een Durable Water Repellent (DWR) -coating aan te brengen op de buitenkant van de stof.

  • Waterbescherming: Waterafstotende stoffen bieden enige bescherming tegen lichte regen of opspattend water, maar als het materiaal langer aan water wordt blootgesteld of als het onder druk staat (bijvoorbeeld door zitten of leunen), kan het water doorlaten.
  • Ademend vermogen: Waterafstotende kleding is vaak ademend, waardoor vocht van binnenuit (zoals zweet) kan ontsnappen.
  • Gebruik: Waterafstotend materiaal is ideaal voor situaties waarin je te maken hebt met lichte regen of vocht, maar niet voor langdurige blootstelling aan zware regen.

2. Waterdicht (waterproof)

Waterdichte materialen bieden volledige bescherming tegen water, zelfs onder druk. Ze laten geen water door, ongeacht de hoeveelheid of druk van het water.

  • Waterbescherming: Waterdichte stoffen zijn ontworpen om zelfs in zware regen en extreme omstandigheden geen water door te laten. Dit wordt vaak bereikt met behulp van een membraan (zoals GORE-TEX) of door een waterdichte coating.
  • Ademend vermogen: Waterdichte kleding kan ademend zijn als het gebruik maakt van een waterdicht membraan, maar sommige goedkopere waterdichte materialen kunnen minder ademend zijn.
  • Gebruik: Waterdichte kleding is bedoeld voor langdurige blootstelling aan regen of vochtige omstandigheden, zoals bij zware regenbuien of natte omgevingen.

Samenvatting:

  • Waterafstotend: Beschermt tegen lichte regen, laat water uiteindelijk door bij langere of intensere blootstelling.
  • Waterdicht: Biedt volledige bescherming tegen water, zelfs bij langdurige of zware blootstelling.

Wat heb je nodig al je een uurtje in gemiddelde regen gaat lopen?

Voor een uur in gemiddelde regen is een waterafstotende jas vaak voldoende. Deze jas stoot water af zonder te zwaar of benauwend te zijn, ideaal voor kortere periodes in de regen. Dit zijn de jassen met een DWR-coating. Die zitten vaak onder de 10.000 waterkolommen. 

Waar moet je op letten als je er eentje koopt?

Je kunt op een aantal dingen letten als je een regenjas koopt:

* Waterdichtheid.
* Ademend vermogen.
* Heeft de jas een capuchon?
* Zijn de naden getaped?
* Hoe sluit de zoom bij je armen aan?
* Kun je ventileren als je het warm krijgt?

Wat zijn de eisen van regenkleding bij UTMB?

Op de "UTMB Mandatory Equipment" lijst staat ook regenkleding. Het advies daar is een minimale waterdichtheid van 10.000. Persoonlijk zouden we bij een hele lang run nog wel iets hoger gaan zitten.

Conclusie regenkleding voor trailrunning

Waar het dus eigenlijk op neer komt is dat de waterdichtheid van je regenkleding voldoende is voor wat je gaat doen? Ga je een uurtje door de motregen lopen dan heb je een minder waterdichte jas nodig dan wanneer je een ultra door de bergen gaat doen. 

Zweet je snel of loop je met een hele hoge hartslag, zorg er dan voor dat het ademend vermogen ook groot genoeg is. 

Steekzakken, capuchon, materiaal en pasvorm zijn persoonlijke smaken. We hebben in onze winkel in Amsterdam een mooie collectie hangen, dus komt gerust even passen. 

Dirk Schrama

Dirk

Oprichter van Trail.NL. Heeft veel gelopen. Van alle soorten mud runs tot ultratrails en van de bekende weg-marathons tot uur-lopen. Test heel veel schoenen en andere gear.

Verder lezen

Carbon-neutral shipping with Shopify Planet
Carbon-neutral shipping on all orders
Powered by Shopify Planet