TRAILRUN KALENDER

Bekijk hier alle trailruns in Nederland

Trainen voor een Trailrun

Trainen voor een Trailrun

Training voor een trailrun vereist een specifieke aanpak, aangezien deze races plaatsvinden op ongelijk terrein met verschillende hoogteverschillen en natuurlijke obstakels. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om in gedachten te houden bij het voorbereiden op een trailrun.

 1. Opbouw van de basisconditie: Het begint allemaal met een sterke cardiovasculaire basis. Regelmatig hardlopen op gevarieerd terrein, zoals heuvels, bergen en bospaden, is cruciaal. Begin met kortere afstanden en verleng geleidelijk je looptijden.

 2. Krachttraining: Trailrunning vereist sterke beenspieren en kernkracht om steile hellingen op te klimmen en ongelijk terrein te trotseren. Voeg squats, lunges, deadlifts en planking toe aan je trainingsroutine om je kracht te verbeteren.

 3. Afdalingstraining: Leer hoe je effectief kunt afdalen zonder je knieën te overbelasten. Oefen het verminderen van snelheid en het behouden van balans tijdens afdalingen op diverse ondergronden.

 4. Trail-specifieke techniek: Werk aan je techniek, inclusief je paslengte en -frequentie. Leer hoe je bochten kunt nemen en obstakels kunt vermijden. Dit verbetert je efficiëntie en vermindert het risico op blessures.

 5. Hoogtetraining: Als je trailrun in bergachtig gebied is, overweeg dan hoogtetraining om je lichaam te laten wennen aan de dunne lucht op hoogte. Dit kan je prestaties aanzienlijk verbeteren.

 6. Lange duurlopen: Voeg wekelijkse lange duurlopen toe aan je schema om je uithoudingsvermogen te vergroten. Simuleer het terrein dat je tijdens de race zult tegenkomen om specifieke uitdagingen aan te pakken.

 7. Trail-specifieke obstakels: Train op obstakels die je mogelijk tegenkomt tijdens de trailrun, zoals rotsen, wortels en beken. Verbeter je balans en stabiliteit om met deze natuurlijke hindernissen om te gaan.

 8. Voeding en hydratatie: Leer hoe je jezelf onderweg van energie kunt voorzien met geschikte voeding en hydratatie. Dit is vooral belangrijk voor langere trailruns.

 9. Mentaal voorbereiden: Trailrunning kan zowel fysiek als mentaal uitdagend zijn. Oefen mentale veerkracht, positieve visualisatie en focus om je door moeilijke momenten te loodsen.

 10. Test je uitrusting: Zorg ervoor dat je de juiste uitrusting hebt, waaronder trailrunschoenen met goede grip en comfortabele kleding. Test je uitrusting tijdens trainingssessies om ervoor te zorgen dat alles goed werkt. Heb je nog vragen over je uitrusting. Neem dan gerust contact op via de WhatApp knop of de mail.

 11. Luister naar je lichaam: Wees alert op tekenen van vermoeidheid en letsel. Rust en herstel zijn net zo belangrijk als training.

Het trainen voor een trailrun vergt toewijding en consistentie, maar het biedt de beloning van het verkennen van prachtige natuurlijke omgevingen en het overwinnen van uitdagende terreinen. Wees geduldig en geniet van het proces terwijl je je voorbereidt op je trailrun-avontuur.

Trainingsschema's Trailrun

We hebben ook een aantal trainingsschema's om naar je gewenste afstand toe te trainen:

Hoogtemeters trainen

Ga je een trail in het buitenland doen met veel hoogtemeters? Dan is het handig om die te trainen. Hoe je dat doet in Nederland? Dat leggen we in dit blog uit. 

Laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

CO2-neutraal verzenden met Shopify Planet
CO2-neutrale verzending bij alle bestellingen
Powered by Shopify Planet