TRAILRUN KALENDER

Bekijk hier alle trailruns in Nederland

Advies nodig?

Staat je vraag er hieronder niet tussen? Neem dan contact op via WhatsApp rechtsonder.

FAQ en advies voor trailrunners

Wat is trailrunning en hoe start je?

Wat is trailrunnen?

In de afgelopen jaren heeft trailrunnen, de sport van het hardlopen door ongerepte natuurlijke paden, een ware revolutie teweeggebracht in de wereld van atletiek en buitenactiviteiten. Wat begon als een niche-activiteit is uitgegroeid tot een beweging die mensen van over de hele wereld inspireert om hun hardloopschoenen aan te trekken en de wildernis in te duiken.

Lees verder - Trailrunnen: De Ultieme Connectie met de Natuur

Hoe begin je met trailrunning?

Trailrunning is veel meer dan alleen hardlopen. Het is een avontuurlijke manier om de natuur te verkennen, je fysieke grenzen te verleggen en een gevoel van vrijheid te ervaren dat je in de stad niet snel zult vinden. Als je overweegt om met trailrunning te beginnen, dan is dit artikel jouw perfecte gids. We zullen je stap voor stap laten zien hoe je kunt beginnen met deze opwindende en bevredigende sport.

Lees verder - Trailrunning: Een Stap-voor-Stap Gids om te Beginnen

Wat neem je mee?

Welke schoenen heb ik nodig?

Voor elk type run of hike heb je specifieke schoenen. Bekijk ons schoenenoverzicht voor al onze modellen en een stuk advies.

Is er een paklijst wat er mee moet?

Niets is zo vervelend als er bij de start achter komen dat je spullen vergeten bent. Daarom hebben we een aantal handige paklijsten met spullen die je niet moet vergeten.

Lees verder - Paklijst: Wat neem je mee tijdens een trailrun?

Hoe neem je je spullen mee?

Als je weet wat je onderweg mee wilt nemen kun je na gaan denken hoe je het mee wilt nemen. Alleen een handheld? Een ouderwetse gordel? Een running belt? Of toch een compleet vest?

Lees verder - Advies drinksystemen

Stokken of poles. Ja of nee?

Trailrunning is een uitdagende sport die je in staat stelt om de schoonheid van de natuur te ervaren, terwijl je je fysieke grenzen verlegt. Voor sommige trailrunners zijn running poles (of stokken) een onmisbaar hulpmiddel, terwijl anderen liever zonder rennen. Laten we eens kijken naar de voordelen en nadelen van het meenemen van stokken tijdens een trailrun, zodat je kunt beslissen of ze geschikt zijn voor jouw volgende avontuur.

Lees verder - De Voor- en Nadelen van Het Gebruik van Running Poles tijdens een Trailrun

Training en routes

Is er een trainingsschema?

Training voor een trailrun vereist een specifieke aanpak, aangezien deze races plaatsvinden op ongelijk terrein met verschillende hoogteverschillen en natuurlijke obstakels. Hier een blog met enkele belangrijke aspecten om in gedachten te houden bij het voorbereiden op een trailrun. Onderaan staan ook wat basisschema's.

Lees verder - Trainen voor een trailrun.

Hoe train je hoogtemeters in Nederland?

Trailrunning is een avontuurlijke sport die vaak gepaard gaat met uitdagende hoogteverschillen en bergachtig terrein. Maar wat als je in Nederland woont en geen bergen in de buurt hebt? Geen zorgen! Hoewel Nederland over het algemeen bekend staat om zijn vlakke landschap, zijn er nog steeds manieren om hoogtemeters te trainen voor je volgende trailrun.

Lees verder - Hoe en waar je hoogtemeters trains in Nederland.

Waar vind ik leuke GPX-routes om te trainen of lopen?

Wil je een keer een leuke run om te trainen of ben je met vakantie in eigen land en zoek je een leuke lokale trail? Kijk dan op onze pagina met GPX-bestanden voor een leuke route in de buurt.

Hoe zet ik die routes op mijn horloge?

GPX-bestanden op je sporthorloge zetten is tegenwoordig niet zo heel moeilijk meer. Zelfs zonder kabels of computers kun je de routes direct van je smartphone op je klokje zetten. Hier de uitleg voor Garmin en voor Coros.

Voeding voor de trails?

Wat eet je voor, tijdens en na een run?

Op de diverse moment voor, tijdens of na een run of training eet en drink je telkens wat anders. Om dit verschil duidelijk te maken hebben we drie categorieën gemaakt met daarin de juiste spullen voor het juiste moment. Bekijk ze hier:

Meer advies en verder lezen

Ik zoek een trail community!

Zie Trail.NL als een gids voor de trails. Wij sturen je de juiste kant op. Zoek je een community met andere trailrunners? Kijk dan eens bij Trailrunning Community of MudSweatTrails (MST.)

Zijn er ook leuke podcasts?

Als de verveling toeslaat tijdens een lange duurloop is het heerlijk om een inspirerende podcast te luisteren. We zetten er een aantal op een rijtje:

Uiteraard zijn er nog tientallen Amerikaanse podcasts over hardlopen en trailrunning.

Toch nog een vraag?

Geen antwoord op de vraag? Je kunt je vraag ook stellen via het contactformulier hieronder.