Bij het kiezen van de juiste kleding voor natte weersomstandigheden is waterdichtheid een cruciale factor. Het beoordelen van waterdichtheid gaat vaak hand in hand met het begrip 'waterkolommen'. In dit blog gaan we dieper in op wat waterkolommen zijn en waarom ze essentieel zijn bij het selecteren van je waterdichte trailjack.
Wat zijn waterkolommen?
Waterkolommen meten de waterdichtheid van stoffen en geven aan hoeveel waterdruk een kledingstuk kan weerstaan voordat het begint door te lekken. De meting wordt uitgedrukt in millimeters (mm) en vertegenwoordigt de hoogte van een denkbeeldige kolom water die de stof kan weerstaan voordat het water begint door te dringen. Een millimeter waterkolom wordt ook aangeduid met de term 1 Schmerber.
Classificatie van waterdichtheid
-
0 - 5.000 mm: Licht waterbestendig
Kleding met een waterkolom tot 5.000 mm is geschikt voor lichte regenbuien. Dit niveau van waterdichtheid is ideaal voor dagelijks gebruik of je trainingsrondje in de motregen. Deze jacks staan bij ons in de categorie windstoppers voor heren en dames. -
5.000 - 10.000 mm: Gemiddeld waterdicht
Deze kleding biedt bescherming tegen matige regenval en is geschikt voor buitenactiviteiten zoals wandelen en hardlopen. Ook op de fiets naar je werk kun je deze prima dragen. -
10.000 - 15.000 mm: Zeer waterbestendig
Ideaal voor intensievere buien, deze kleding is geschikt voor activiteiten als een lange trail of hike in gematigde weersomstandigheden. -
15.000 - 20.000 mm: Uitstekend waterdicht
Voor extreme omstandigheden, zoals zware regenval of sneeuw, is kleding met een waterkolom van 15.000 - 20.000 mm aan te bevelen. -
Meer dan 20.000 mm: Waterdicht
Kleding met een waterkolom van meer dan 20.000 mm is bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden, zoals hevige regen of stormachtige weersomstandigheden. Bij extremere trails is dit soms een verplichting.
Bekijk hier onze regenjassen voor heren en voor dames.
Waarom is waterdichtheid belangrijk?
Het belang van waterdichte kleding gaat verder dan alleen comfort. Onjuiste waterdichtheid kan leiden tot onaangename situaties zoals doorweekte kleding, wat de lichaamstemperatuur kan beïnvloeden en het risico op onderkoeling kan vergroten. Door bewust te zijn van de waterkolomclassificaties kun je kleding kiezen die is afgestemd op de specifieke weersomstandigheden waarin je je bevindt.
Tips bij het kiezen van waterdichte kleding
- Overweeg de activiteit: Voor verschillende buitenactiviteiten is er aangepaste waterdichte kleding beschikbaar. Bij lopen is een wat flexibelere en ademende jas wel prettig.
- Ademend vermogen: Kies dus kleding die niet alleen waterdicht is, maar ook ademend om vocht van binnenuit af te voeren.
- Onderhoud: Regelmatig onderhoud, zoals het opnieuw impregneren van de stof, verlengt de levensduur van waterdichte kleding. Bij onsje jasjes doen we dat echter nooit.
Conclusie: Het begrijpen van waterkolommen is essentieel bij het selecteren van waterdichte kleding die past bij jouw behoeften. Door rekening te houden met de waterkolomclassificaties kun je de juiste keuze maken en genieten van droge en comfortabele buitenavonturen, ongeacht het weer.
Bekijk hier onze regenjassen voor heren en voor dames.
Tip: volg ons ook op Instagram.