sporthorloge trailrun

Het beste sporthorloge voor je trailrun

Als beginnend of fanatiek trailrunner heb je een aantal items nodig. Schoenen, kleding, een drinksysteem en natuurlijk een sporthorloge. Toch zie je door de bomen het bos niet meer als je een sporthorloge zoekt. Er is zoveel aanbod. Waar moet je nou eigenlijk op letten en wat zijn de juiste modellen? Wij proberen wat licht in de duisternis te geven. Daarbij houden we het per model kort. Je kunt uren ingaan op elke vinkje en elke functionaliteit van een horloge, maar volgens mij heb je meer aan een korte beschrijving en kun je je dan zelf helemaal verdiepen in de 2 of 3 modellen die een optie zijn. Wat is nou het beste sporthorloge voor je trailrun?

Waar moet je op letten bij een sporthorloge voor je trailrun

Bij aanschaf van een goed sporthorloge moet je op een aantal dingen letten. Sommige functionaliteiten zijn standaard op elk horloge. Zo zijn ze allemaal wel spatwaterdicht en kun je elk horloge via bijbehorende app synchroniseren met Strava. Afgezien van Apple Watch werkt ieder horloge met zowel Android als iOS.

not on strave it didnt happen

Batterijduur

Voor de gemiddelde trailrunner of hardloper is dit geen belangrijk item. Loop je wat verder of wat langer, dan moet je batterij natuurlijk wel net zo lang meegaan. Stel je loopt een 24-uurs race, maar je horloge is na 12 uur leeg, dan heb je er al snel twee nodig. Veel merken adverteren met heel veel uren dat een batterij meegaat, maar let wel op dat hij dan niet in een soort ultra-modus staat waarbij hij maar één keer per minuut de GPS uitleest. Coros staat bekend om hun goede accu’s.

GPS functionaliteiten

Of een sporthorloge GPS heeft is niet eens meer im frage. Er zijn nog modellen van Suunto en Casio voor de sporters die geen GPS mogen gebruiken (denk aan oriënteering of adventure racing.) Wat erg handig is aan een goed trailhorloge, is het inladen van routes. Veel routes zijn als GPX-bestand beschikbaar. Soms heb je een trailrun die niet helemaal uitgepijld is of ga je in je eentje ergens een route lopen. Dan is het esssentieel dat je de route kunt uploaden naar je horloge om zo het parcours te volgen. Er zijn ook horloges waar je een versie van Google Maps (of een open source variant) op hebt zitten. Dan hoef je niet het streepje te volgen, maar zie je echt op een kaart hoe je moet lopen.

Formaat

Heb je, net als ik, een heel dun polsje, dan de meest grote en brute klok niet handig kan ik je vertellen. Hij steekt uit en zit niet prettig tijdens het lopen. Ook het bandje komt vaak in diverse formaten. Je kunt dit meestal opmeten zodat je de juiste maat kiest.

Sensoren en tools

Hartslagmeter, VO2-max, stappenteller, staplengte, muziek opslaan, leeftijdsindicatie, hersteltijd-advies, een virtuele trainer en ga zo maar door. Er zijn tegenwoordig toeters en bellen genoeg op de meeste horloges. Mijn gevoel zegt dat veel van die tools zelden echt gebruikt worden. Ben je een sucker voor data, dan is het wel leuk, maar ik zou er geen extra duur horloge voor kopen. Laat je dus niet afschrikken door het oerwoud aan vinkjes dat je bij sommige merken ziet.

Smartwatch functionaliteit

Op steeds meer horloges heb je allerlei smartwatch functionaliteiten. Berichtjes komen er binnen, je kunt er mee betalen (bij die drie winkels die Garmin Pay ondersteunen) en je kunt er muziek opzetten. Die kun je dan aan je aftershokz headset koppelen en je kunt luisteren. Voor het sporten is dit allemaal niet nodig. Heb je graag een smartwatch en wil je maar één apparaat, dan kun je kijken naar deze functionaliteiten. Zelf kies toch voor een losse smartwatch en een los sporthorloge. Een smartwatch mist de echt goede functionaliteiten van een sporthorloge en anders is dat ook het geval. Het zijn gewoon twee verschillende producten in mijn optiek.

Gewicht en materiaal

Ook dit zijn items waar ik me niet dood op zou staren. Ja een titanium horloge is lekker licht, maar ook de normale variant voelt niet aan als een baksteen. En ja, bij saffierglas krijg je minder krassen, maar is je dat ook 100+ extra euro waard?

Solar

De laatste hype trend is solar. In sommige horloges zit een zonnepaneel van het formaat rijstkorrel in het glas. Misschien handig als je Marathon des Sables gaat lopen, maar in Nederland overbodig. De zon schijnt minder, je loopt ook regelmatig in de schaduw en je kunt hem thuis gewoon opladen. Leuk gimmick, maar niet echt nodig.

Touchscreen

Een touchscreen kan wel prettig zijn. Deze zijn intussen zo goed dat je je geen zorgen hoeft te maken dat hij per ongeluk stopt als je hem aanraakt of als er een waterdruppel op komt. Toch is het voor een sporthorloge niet essentieel.

Goede horloges voor je trailrun

Ben je op zoek naar een goed horloge en heb je een idee aan welke eisen hij moet voldoen dan is het een kwestie van het juiste merk en model kiezen. Qua merken kom je al snel terecht bij Garmin, Polar, Coros of Suunto. Nike en TomTom maken helaas geen horloges meer en Apple, Huawei, Samsung en alle andere smartphonebouwers neigen met hun horloges toch meer naar een smartwacht dan naar een echt sporthorloge.

Garmin

Het nummer één merk voor sporthorloges is natuurlijk Garmin. Ze hebben honderden verschillende varianten en maken voor iedereen wel een geschikt horloge. In elke prijsklasse.

Garmin Fenix

De ongekroonde koning van de sporthorloges voor trailrunners is natuurlijk de Garmin Fenix serie. Dit horloge heeft eigenlijk alles wat je nodig hebt. De Garmin Fenix is intussen aangekomen bij de zevende serie (Garmin Fenix 7.) Je hebt keus uit diverse modellen. Zo is er de kleine 7S, de normale 7 en de grote 7X. Hoe groter het horloge, hoe groter het scherm, hoe dikker het horloge en hoe langer de accu meegaat. Je kunt ook nog prima voor de Fenix 6 kiezen als je ergens een goede deal ziet. Dan is er ook nog de Garmin Epix, een Fenix met een AMOLED scherm.

Bekijk hier alle Garmin Fenix modellen

Garmin Forerunner

Waar je de Fenix echt voor de trailrunner gemaakt is, is de Forerunner echt voor de hardloper en triatleet gemaakt. De Forerunner 955 is overigens niet de 955e versie van de Forerunner. Hier hanteren ze een andere logica. De meest eenvoudige Forerunner is de 55, vervolgens volgt de 255, de 745 en 955. Ze zijn allemaal van 45 naar 55 gegaan, wamee je zou kunnen voorspellen dat er binnenkort een 755 komt en je de 745 dus kunt vergeten. Hoe moet je deze modellen een beetje zien?

  • Forerunner 55: Voor de beginner. Een prima GPS sporthorloge. Adviesprijs: vanaf 179 euro.
  • Forerunner 255: Voor de fanatieke loper. Uitgebreide data inzichtelijk. Adviesprijs: vanaf 255 euro.
  • Forerunner 745: Voor de vergevorderde lopers. Veel analyses. Ouder model.
  • Forerunner 955: Voor de wedstrijdloper. Inclusief alle toeters en bellen.

Overige Garmin modellen

Toch heeft Garmin nog veel meer producten. Lang niet alles is overigens geschikt voor je trailrun. Onderstaande modellen zul je ook nog tegen kunnen komen. We lichten ze heel kort toe;

Coros

Coros is the new kid on the block wat betreft sporthorloges. Het begon in 2016 met een Kickstarter campagne voor een slimme fietshelm. In 2018 volgde het eerste horloge, de PACE. Intussen ligt de focus volledig op sporthorloges en met ambassadeurs als Eliud Kipchoge, Kilian Jornet en Emelie Forsberg maken ze duidelijk dat ze een flinke ambitie hebben. Coros kenmerkt zich door een goede batterijduur, een scherpe prijs en veel software-updates waarmee ze het horloge steeds beter maken.

Ze hebben een smal assortiment met slechts vier modellen bij Coros

Coros Pace 2

Super lichtgewicht sporthorloge. Gaat 20 dagen mee bij normaal gebruik en 30 uur met volledige GPS. Barometer, kompas, hartslag en veel instelling. Voor 199 euro een horloge met heel veel functionaliteit voor deze prijs.

Bekijk hier alle modellen – Adviesprijs: vanaf 199 euro

Coros Apex

Een lichtgewicht multisport GPS-horloge dat is gebouwd voor duurzaamheid, functionaliteit en een ongelooflijke batterijduur. Heeft in vergelijking met de Pace 2 ook saffier glas en broodkruimel-navigatie. Focus ligt niet meer op dit model bij Coros.

Bekijk hier alle modellen – Adviesprijs: vanaf 349 euro

Coros Apex Pro

Met alle eigenschappen van de originele APEX, gecombineerd met de Pulse Oximeter, Altitude Advisory en Touch Screen Technology toegevoegd, de APEX Pro is het meest veelzijdige horloge tot nu toe dat Coros gemaakt heeft. Het vergeleken met de normale Apex ook touchscreen, hoogtemeter, achtergrondverlichting en extra sensoren voor bijvoorbeeld zuurstof. Focus ligt niet meer op dit model bij Coros.

Bekijk hier alle modellen – Adviesprijs: vanaf 499 euro

Coros Vertix 2

Het nieuwe paradepaardje van Coros voor ultieme GPS. Het eerste GPS-horloge met de volgende generatie chipset voor alle satellieten met dubbele frequenties. Het stelt het horloge in staat om tegelijkertijd met alle vijf grote satellietsystemen (GPS, GLONASS, Galileo, QZSS en Beidou) te communiceren. Ook biedt de VERTIX 2 satellietcommunicatie via twee frequenties – een uitdrukkelijke verbinding voor een beter signaal dat muurreflecties vermindert. Deze technologie was vroeger slechts beschikbaar bij luchtvaartproducten. Vergeleken de Apex Pro heeft deze ook muziek, wifi, ECG en nog veel meer.

Bekijk hier alle modellen – Adviesprijs: vanaf 699 euro

Polar

Het Finse Polar is naast Garmin de grote jongen qua sporthorloges. Ze hebben behoorlijk wat modellen en voor iedereen wel iets. Naast de normale versie maakt Polar meestal ook een PRO-editie met wat meer opties.

Polar Pacer

De Pacer-serie bevat alle essentiële functies voor de moderne hardloper zoals tijd, tempo, afstand en rondes, nauwkeurige GPS en accurate hartslagmeting. Bovendien bevat het alle gespecialiseerde trainingstools die nodig zijn om één ding beter te doen: Hardlopen. Met de PRO kun je ook navigeren en deze heeft een barometer.

Bekijk hier alle modellen – Adviesprijs: vanaf 190 euro.

Polar Vantage

Een serie topproducten gemaakt voor prestatiesporten, duursporten en training. Elk aspect van de Vantage-horloges is ontwikkeld met een specifieke persoon in gedachten – de atleet. De M2 is de eenvoudige variant. De V2 de meer geavanceerde met een betere accu, navigatie een barometer.

Bekijk hier alle modellen – Adviesprijs: vanaf 250 euro.

Grit X

Gemaakt voor de meest veeleisende situaties. Echt een multisporthorloge dat robuust, duurzaam en lichtgewicht is. Een goedkopere en iets eenvoudigere versie van de Garmin Fenix.

Bekijk hier alle modellen – Adviesprijs: vanaf 360 euro.

Suunto

Van het Finse Suunto hoor je de laatste jaren niet zoveel meer en dat is jammer. Ik heb jaren naar tevredenheid met een Suunto 9 gelopen. Het zijn echt alleskunners voor alle omstandigheden. Toch zijn er nog steeds wel wat Suunto modellen op de markt. Begin van het jaar is Suunto verkocht aan een Chinees bedrijf. Het valt dus niet meer onder hetzelfde moederbedrijf als Salomon (want inmiddels ook Chinese eigenaar heeft.) Hopelijk komt er nu weer wat meer liefde voor het merk. Op dit moment kun je eigenlijk kiezen uit 4 Suunto modellen, met bijzonder logische namen.

Suunto 3

Het instapmodel. Een bais sporthorloge / smartwatch. Het meet ook je slaap en hartslag en lijkt daarmee net wat meer een fitness tracker dan een sporthorloge.

Bekijk hier alle modellen – Adviesprijs: vanaf 229 euro

Suunto 5

De Suunto 5 is al een tijdje op de markt, dus je kunt goede deals vinden. En dat is mooi want het is een horloge dat veel functionaliteit heeft voor een toch al scherpe prijs. Zo kun je hier bijvoorbeeld prima je eigen routes uploaden naar het horloge en heeft het veel sensoren (hartslag, vo2-max, slaap, etc.). Ook de batterij gaat lekker lang mee.

Bekijk hier alle modellen – Adviesprijs: vanaf 299 euro

Suunto 7

De eerste smartwatch van Suunto. Hij is groot, de batterij is snel leeg en draait op Wear OS. Je zoekt een sporthorloge, geen smartwatch. Deze kun je beter overslaan. Is overal flink afgeprijs, dat zegt genoeg.

Bekijk hier alle modellen – Adviesprijs: vanaf 479 euro. Veel in de sale voor onder de 300 euro.

Suunto 9

Dit is een compleet ander horloge dan de Suunto 7. De Suunto 9 is het high-end model van Suunto. Heeft zo’n beetje alles wat je als trailrunner nodig hebt. Komt in twee versies. De Peak (die nieuwer is) en de Baro. De Peak is een stuk dunner en lichter dan de oudere Baro. Hij ziet er ook wat frisser en meer bij de tijd uit. Verder zijn er geen superbelangrijke verschillen. Bij de Suunto 9 gaat de batterij ook weer lang mee, ik vond de software gebruiksvriendelijk en de GPS was scherp.

Bekijk hier alle modellen – Adviesprijs: vanaf 569 euro

Overige merken

Dan toch nog even vlug de andere merken die op dit moment nog bestaan.

Apple

Fantastische smartwatch, maar voor een echt sporthorloge komt hij net wat te kort. Een Apple Watch kun je overigens gratis krijgen via een zorgverzekeraar.

Samsung, Huawei en andere Androids

Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor de Apple Watch. Prima als smartwatch, maar minder voor de serieuze sporter.

Fitbit

Bekend geworden met hun fitness trackers. Ik heb de Fitbit Ionic een tijdje getest als sporthorloge, maar hij kwam toch te kort. Zo was de GPS bijvoorbeeld niet echt correct en deed deze het slecht in stedelijke gebieden met hoogbouw.

Wahoo

Focus ligt vooral op fietsers en niet echt op lopers.

Ons advies

Om te beginnen is het advies om voor een echt sporthorloge te gaan. De gemiddelde smartwatch haalt het gewoon net niet bij een sporthorloge. Beter om niet te doen dus. Vervolgens hangt het van je budget af. Heeft dat een limiet of wil je gewoon het beste van het beste.

Onder de 200 euro

Wil je niet te veel uitgeven aan een sporthorloge, maar wil je toch een nieuwe en kies je niet voor Marktplaats. Dan heb je een aantal keuzes;

Tussen de 200 en 500 euro

Ongelimiteerd budget

Scroll naar boven